Hoppa till innehåll Hoppa til navigering

Köp Vajer / stag / stänger

5 208 resultat
Lina, Parkeringsbroms
A.B.S.
Lina, Parkeringsbroms
K10166
106,48 skr
Varunr:  10085810

pris per enhet
Pris inkl. moms
plus frakt
I LAGER
Detaljer
*rek.: rekommenderat pris

Din huvudmedhjälpare på parkering

Var du än parkerar sin bil, så behövs det vidta åtgärder för att hindra fordonet rulla iväg självständigt. Färdbromsarna aktiveras enbart när man är inne i kupen och trycker på bromspedalen. Men för att bibehålla ständig bromskraft på bromsbelägg eller bromsbackar för en längre tid används en parkeringsbroms, som ofta kallas handbroms eftersom den aktiveras med handspak, vars rörelser kan med hjälp av parkeringsvajer spärra bakre hjul. Alternativt går det att lägga i ettans växel och blockera drivhjul med avslagen motor. Därför passar det inte för de fall, när motorn ska vara på och bilen stå stilla.

Parkeringsvajer och dess problem

Vare sig handbroms eller fotpedal, som fyller funktion av parkeringsbroms, så är alla de utrustade med parkeringsvajer som gör det möjligt att överföra kraften till bromsbackar på två bakre hjul. Tack vare inbyggd spärr, som avlägsnas med hjälp av knappen på handbromsspak, går det att upprätthålla fast och ständig bromstryck på bakre hjul under lång tid. Men om man föredrar spärra fordonets gång med hjälp av första växel och avslagen motor, då blir handbromsen oanvänd, vilket leder till att handbromsvajer rostar, och man blir av med denna broms för länge. Allt kan fixas med ny parkeringsvajer, som träs genom gummiskydd, vilket bevarar vajer från smuts och vatten som kan tränga in och bilda rost. Ibland ligger problemet djupare och fastlåst handbroms förklaras av rostiga bromsok på bakre bromsskivor.

Hitta lämpliga vajrar

Parkeringsvajer tycks vara enkel bilkomponent, som kräver liten uppmärksamhet när man söker en ny. Men för att inte ligga under bilen i timmar och förargas över sig själv pga. opassande dimensioner tillrådes det att vända till en sådan webbutik som 123bildelar.se, där man köper enbart lämpliga bilder. Dessutom får man fri frakt vi köp som överstiger 2000 kr.