Hoppa till innehåll Hoppa til navigering

Köp Värme / Ventilation

4 511 resultat
*rek.: rekommenderat pris

Den som värmer dig upp om kalla vintrarna

Värmesystem som en beståndsdel i bilens värme-/ värmesystemet har nästan samma konstruktion hos alla biltillverkare och sköter om att förse förare och alla medåkande med varmluft. Moderna bilar har ett omfattande nät av luftkanaler gömda bakom instrumentbrädan med luftflöde som slår ut genom ventilationsgaller och frostar av vindruta, bakrutor, värmer upp golvutrymme och även baksätet genom luftkanaler i dörrar och mittkonsol. Centralt belägen värmeanläggning innehåller fläkt med 3-4 hastigheter som normalt förstärkar luftflöde vilket sugs in genom intaget vid vindrutans nedre del och tillförs sedan till kupe. Vid behov av varmluft omvandlas kall luft till varmluft genom att passera via värmeväxlare, som uppvärms av motorns kylvätska. Dieselmotorer har dock otillräckligt värme för att elda upp kupe, därför har bilarna en extra värmare i värmesystem– dieselvärmare som drivs autonomt.

Underhåll av värmesystem

Flesta moderna bilar är utrustade med klimatanläggning och förare brukar njuta av dess fördelar på sommartiden, men så fort vädret blir kallt kommer man ihåg att bilen har värmesystem, som är en del av ACC-anläggning. Har man fel på den, rusar man fram till verkstäder för att testa i sista minuten och åtgärda eventuella problem. Och fastän värmesystem är ett enkelt bilsystem, kan man vänta länge i köar på verkstäder, innan bilen testas – därför bör man tänka på det i förväg. För att föröka kupevärmarens livslängd bör man kolla och fylla på kylvätska regelbundet och slå på systemet då och då även om somrarna för att blåsa det igenom.

Reparation och jakt på reservdel

Har du dock fått problem med läckande värmeväxlare, fläkt som inte vill starta, eller värmereglage svarar inte och du söker efter lämpliga delar strax före kylan sätter in blir då snabb leverans jätteviktigt. I så fall kan du då besöka oss 123bildelar.se och det är bättre att byta en liten del nu än att inte bry sig om detta på länge tills man fryser fast vid ratten!