Hoppa till innehåll Hoppa til navigering
Min bil
Förbättra

Köp Styrning

10 328 resultat
Filter, Hydraulolja
MANN-FILTER
Filter, Hydraulolja
HD 47
185,93 skr
Varunr:  10222091

pris per enhet
Pris inkl. moms
plus frakt
I LAGER
Detaljer
*rek.: rekommenderat pris

Den som ändrar riktning

Förarens chanser att undvika olycka ökar i ett fordon där styrning hålls i topp skick. Tillsammans med hjulupphängning tillåter välfungerande styrsystem att hålla hjulen så mycket på vägen som möjligt, eftersom hjul är förmedlare mellan bilen och vägen - tappar ett hjul beröring med vägen, så tappar föraren kontroll. Därför bör framre hjul svara på rattvridning, annars låter man bilen bestämma själv vart den vill rulla.

Vad styr styrning över?

Styrning har en enkel uppbyggnad, för den påverkar omedelbart kurvtagningen och säkerheten på vägen. Den är mellanhand som överför vridning av ratten genom rattstång till kuggstång som rör sig än åt höger än åt vänster, eller står stilla. Kuggstångens ändar knuffar och drar tvärlänkarna som genom styrarmarna med kulleder reglerar styrvinkel på hjul, vilka i sin tur ändrar riktingen. Men det är inte lätt att vrida på ratten i stående eller sakta rullande bil, så har alla bilar styrassistans i form av styrservo, som är i gång, när motor är startade. Flesta bilar är utrustade med hydrauliskt servosystem, där trycket av hydraulvätska från servopump påverkar pistongen i kuggstång, så att styrning går utan ansträngning.

Problem med att styra bilen?

Svårighet uppstår när bilen bogseras och styrning blir tung vid avslagen motor. Riktigt fel uppstår dock när du märker skakningar i ratten, vilken kan orsakas av obalaserade framhjulen. Värre blir när vid rattvridning känner man hinder och å andra sida går det lätt – det kan vara smutsen som hamnade i systemet. Olika gnissel, ylande, tjutande, pipande ljud eller annat missljud förutsäger ingenting bra, så ska styrservo och styrventil med kuggstången granskas. Enormt däckslitage kan peka på att hjulinställning och styrvinklar har ändrats, så att de ska ställas in på service. Där kan fackmän meddela dig vilka reservdelar krävs för reparation, och visst finns alla de på 123bildelar.se