Hoppa till innehåll Hoppa til navigering
Min bil
Förbättra

Köp Styrenhet

3 resultat
*rek.: rekommenderat pris

Styr över allt

För att kunna mer exakt och problemfritt reglera bränsleluftblandning i förbränningsmotor var det inte tillräckligt med mekanisk styrda förgasare och även mekaniska insprutningssystem visade snart deras bristfällighet. Därför när mikroprocessorer började dyka upp, flyttade dem också till fordon för att mer diskret styra över olika parametrar. Här får motorstyrenhet stort uppdrag, som bara sådana dator kan klara av – att bearbeta data från en rad sensorer, mätare, givare i form av tusentals signaler per sekund och efteråt bestämma över följande handlingar genom att sända signaler till styrdon och elektriska ventiler och dylikt. Perfekt, men det finns bara en nackdel – fordonet blir allså beroende av denna kontrollenhet, vilket åtgärdas med ständig ökning av tillförlitlighet.

Vilka uppgifter har motorstyrenhet?

Att motorstyrenhet dök upp på förbränningsmotorer är hellre konsekvens av förstärkta miljökrav, fordonens viktökning (pga. montage av talrika komfortsystem), när mer vikt ska uppjämnas av lägre bränsleförbrukning. Beroende av bilklass, bilens tillverkningsland och dess årsmodell brukar kontrollenhet ta emot olika parametrar, som tas i hänsyn. Första styrenheter omfattade bara reglage av enklaste bränsleberedning i insprutningssystem med hjälp av gaspedalsensor, varvtalsgivare, kylvätsketemperatur och förstås luftmassemätare. Senare via extra givare kunde motorstyrenhet fastställa styrsignaler för andra moduler, när den påverkade tändningstidpunkt, insprutningstid och senare även avgascirkulation och gasspjällsläge, för att inte tala om ändring av turboladdarens geometri.

Hur underhålls styrenhet?

Vid aktsam inställning mot motorstyrenhet, när den skyddas av mekaniska skador och fukt, och om den inte uppgraderas av obehöriga mekaniker, kan den då ha samma livslängd som fordonet har. Dessutom visar styrenhet exakt var problemet i motorn finns genom att lagra uppgifter i felminnet, som kan öppnas vid felsökning vid service. Byter man insprutningssystem, monterar en helt ny motor på en gammal bil, eller bara behöver en ny styrenhet så besök 123bildelar.se för att välja och beställa denna reservdel och den låter inte att vänta på sig.