Hoppa till innehåll Hoppa til navigering

Köp Stabilisatorere och stag

8 117 resultat
*rek.: rekommenderat pris

Avlång och böjd rör

Vid kurvtagning börjar centifugalkraften luta fordonet så att yttre hjul överlastas och inre underlastas och därför uppstår det krängning och karossens gungning. Allt detta kan leda till fordonets vältning. För att motverka denna process monterar man krängningshämmare. Dess konstruktion är väldigt enkel, eftersom den utgörs av en stång med cirkulärt tvärsnitt, som har U-form och tillverkas av fjäderstål. Den ligger tvärsöver karossen och sätts fast med den i två punkter med hjälp av bussningar av gummi, som låter den roteras. Krängningshämmarens form har invecklad form som vindlar i underrede för att ge utrymme åt andra bilkomponenter. Dess ändar fästs med hjälp av ledar i fjädringsdelar, såsom bärarmar eller nedre delar av fjäderben. Infästningen tar ofta svårare form, när stag i par monteras mellan krängsningshämmaren från båda sidor och bärarmar.

Arbetsprincip av krängningshämmare

Funktion av krängningshämmare bygger på omfördelning av belastning mellan fjädrade upphängningsdelar. Vid krängning åt sidan (tvärgående vinkelsvängningar) rör sig krängningshämmarens ändar i motsatta riktningar (ena stiger, den andra sänks). Den mellersta delen av stabilisatorn snor ihop sig. Från sidan av krängning försöker krängningshämmare på något sätt lyfta karossen, å andra sidan – sänka den. Ju mer krängning, desto större är motståndet av den. Sålunda rätas fordonet upp med avseende på vägyta, samt uppnås förbättrade kopplingsegenskaper hos däck i kurvor.

Typer av stabilisator

Effektiv drift av krängningshämmare tillhandahålls av dess styvhet. Styvheten beror på material, form, och typ av insäftning. Styvare stabilisator tålar större påfrestningar på ytterhjulen och kan tillåta bilen at ta skarpare svängar. Genom att montera krängingshämmare av olika styvhet på fjädring kan man ändra dragkrafter på axlarna, för att därigenom uppnå den önskade balansen i styrning (under- eller överstyrning). Påverka själv din bilens väghållning i kurvor genom att välja och köpa lämplig stabilisator på 123bildelar.se