Dieselpartikelfilter som obligatoriskt utrustas på europeiska dieselbilar från 2011 består av inte enbart själva partikelfilter, utan har mindre komponenter, som är avsedda att bl.a. göra det hållbart. En sådan komponent är avgastrycksensor som mätar avgastryck innaför filtret och bakom det för att jämföra två värden och sända signal till kontrolenhet som förfogar över aktivering av sotrengöring, som med tiden täppar filtret. När inloppsluft har betydligt högre tryck än utloppsluft, så ska aktiv eller passiv rengöring aktiveras, som avlägsnar sotpartiklar, vilka oxideras vid hög temperatur 500-600 grader.
Avgastrycksgivare består av två rör som kopplade till både änden av dieselpartikelfilter, genom vilka kommer avgastryck fram till avkännande sensorns del, som är piezoresistiv och reagerar på mekanisk deformation av membranet. Det befinner sig mellan kammare från två rör och börjar böjas så fort trycket i första rör överstiger det i det andra. Så reagerar avkännande del och sänder utsignaler från 0 till 5V till motorkontrolenheten. Det beror på tillverkarens inställningar när rengöring av filter startas, men det sker vanligen när filtret är täppt på 80% och då är det uppdrag av avgastrycksensor att kunna underrätta kontrolenheten. Annars om filtrer blir täppt länge så ska man uppleva problem med motorstart och effekten reduceras kraftigt tills själva partikelfiltret kräver byte.
Det är så att partikelfilter är gömd i underrede eller mottorutrymme som är inte speciellt skyddade mot smuts, vatten och mekaniska skador. Förstås tar tillverkare hänsyn till det och utvecklar avgastrycksensor med keramisk isolering och silikongel, men man måste kolla alltid vid service sensorkroppen, dess ledningar. Visuell koll är dock inte tillräckligt och bilar kan visa tecken på givarens problem om filter regenereras onödigt flera gånger i rad, dess förminskad livslängd som följd, ökning av föroreningsnivåerna. I flesta fall behöver givare bytas mot en ny, som kan köps billigt på 123bildelar.se