Hoppa till innehåll Hoppa til navigering

Köp Relä

254 resultat
Relä, Bränslepump
HERTH+BUSS ELPARTS
Relä, Bränslepump
75898261
1 136,20 skr
Varunr:  11075243

pris per enhet
Pris inkl. moms
Gratis frakt
I LAGER
Detaljer
*rek.: rekommenderat pris

Enkel funktion

För att styra över funktion av olika elektriska komponenter hos moderna fordon används ofta reläer. Men varför krävs de, om man redan kan slå på och slå av exempelvis bakrutevärmare med hjälp av en strömbrytare direkt som är belägen på knappen framför förare i fordonets kupe? Eftersom strömstyrka till kraftiga elkomponenter är ganska hög skulle det bli dyrt att förse avlägsna strömbrytare på instrumentpanelen med grova elkablar. I stället får stora strömförbrukare var sitt relä, som alla sitter vanligen tillsammans i samma lådan där stora kablar kommer in och ut. Relä styrs på avstånd av brytare med hjälp av lågströmkretsen för att aktivera högströmkretsen som leder direkt till strömförbrukare.

Vilken är arbetsprincip av ett typiskt relä

Relä får primära elektriska signaler från brytare som styrs mekaniskt eller från givare som själv bestämmer att bryta kretsen och det i sin tur påverkar elektromagnet hos reläet som flyttar ankaret, vilket drar till sig eller trycker kontakterna på högströmskretsen så att den sluts eller bryts. När strömmen på primära elkretsen försvinner, ifall strömbrytare är av, då drar fjäder ankaret tillbaka och strömtillförsel avbryts. För att få tydligare relädrift ansluts resistor till elektromagnet eller kondensorn parallellt för att minska störningar och gnistbildning m.m..

Problem med reläer

Relä är en utmärkt uppfinning som låter billigt och enkelt utföra fjärrkontroll, antingen med hjälp av mekaniska strömbytare t.ex. bränslepumprelä (när tändningskrets sluts), eller sensorer för tryck, ljus, temperatur, som påverkar relä så fort något värde uppnås. Dessutom finns det andra typer, t.ex. torkarintervall relä som ger impulser till vindrutetorkare. Därför när någon komponent fungerar inte alls, kolla först säkringar, och därefter relä. Ibland oxideras kontakter och deras rensning kan lösa problemet, annars vänd dig gärna till 123bildelar.se, som har hundratals olika reläer till vilken anordning som helst!