Hoppa till innehåll Hoppa til navigering

Köp Relä

28 resultat
null, Relä, Kylarfläkts eftergång
VEMO
null, Relä, Kylarfläkts eftergång
V15-71-0044
1 198,50 skr
Varunr:  12086925

pris per enhet
Pris inkl. moms
Gratis frakt
I LAGER
Detaljer
*rek.: rekommenderat pris

Syfte med fjärr påslagning

Moderna bilar kan bli självstyrda, anpassa upphängningens styvhet vilket tillhandahåller komfort åt förare. Men vad står bakom det, vilka komplicerade system styr över det? Den enda slutliga ställdon till de flesta elkretsarna är relae som inte har ändrat sin konstruktion sedan 1831, då den var uppfunnen. Som man vet, ska dimensionerna och effekt på strömbrytaren, som slutar elkretser och utför till- och frånslag motsvara kraftfulla belastningar. Man kan inte slå på en sådan kraftig strömförbrukare i bilen, som en kylarfläkt eller uppvärmning med en liten knapp som man hittar i bilen annars det kommer att bränna kontakter efter några klickar. Följaktligen bör knappen vara stor, kraftfull, tung, med en tydlig av ”på/av” positionerna. Den bör kontaktas av långa tjocka trådar, konstruerade för stor belastningsström. Men i en modern bil med elegant inredning finns det ingen plats för sådana knappar, och tjocka ledningar med dyr koppar använder man inte av ekonomisk anledning. Därför, som en fjärrströmbrytaren använder man vanligen ett relä som kan installeras nära strömförbrukaren eller i reläbox, och det räcker att förse tunna ledningar till dessa knappar som överför lågspänning till var sitt relä.

Hur den fungerar och vilka typer den har

Inuti en typisk enkel relae fins en elektromagnetisk spole, till vilken ansluter en svag styrsignal och en rörlig anker dras in av elektromagnet stänger de två kontakter som, i sin tur, sluter en kraftfull elektrisk krets. I bilar används två typer av reläer: ett med ett par kontakter och en trippel av omkopplingskontakter. I det senare fallet när reläet aktiveras stängs en kontakt till en gemensam, och den andra är frånkopplad från den i samma tid. Naturligtvis finns det också mer komplexa reläer, med flera grupper av kontakter i en kropp – de som sluter, bryter eller omkopplar. Men det vanligaste är universellt multifunktionsrelä med ett standardläge av kontaktuttag för installation i en säkringslåda eller reläbox. Det finns också förseglade relä som är fylld med föreningen som gör det möjligt att fungera på ett tillförlitligt sätt när det är installerat nära strålkastarna, där fukt tränger sig under motorhuv genom radiatorgaller.

Klokt val av prisvärda reservdelar

Oftast när man har problem i elsystem kan byte av relae hjälpa eftersom de brukar vara sönderslitna efter flerårs användning av fordon. För att hitta en tillförliglig enhet behöver man besöka 123bildelar.se där det säljs många kvalitativa eldelar till verkligen rimliga priser. Så det går att spara mycket om du vill få tag i nödvändig bildel vilken blir lämplig inte bara för din modell utan exakt din bil.