Hoppa till innehåll Hoppa til navigering
Min bil
Förbättra

Köp Omkopplare/ventiler

6 resultat
*rek.: rekommenderat pris

Komponenter i axelspärrning

För att känna sig tryggt på halkiga vägytor eller köra säkrare ur leriga grusvägar ska bilen vara utrustad med differentialspärr som kan hjälpa om även fordonet har tvåhjulsdrift enbart. Alla vet att differential tillhandahåller anpassade vinkelhastigheter för hjul på samma axel när bilen kör i kurvor med olika körsträckor som inre och yttre hjul täcker. Men när fordonet råkar för någon halkig väg då omvandlas det jämnt i enhjulsdriven bilen eftersom när differentialen känner inget motstånd hos ett av hjul då överför den allt vridmoment till detta hjul vilket är helt meningslöst. Därför monterar man automatiskt differentialspärrsystem som använder omkopplare-ventiler för att förhindra slirning av hjul. Den kan installeras både hos axeldifferential och hjuldifferential. Den avkänner hastighetsskillnaden tack vare ABS-givare om 2-4 km/h och använder ett tryck från hydraulvätska för att slå differentialspärr på. När systemet bestämmer att låsa axlar eller hjul då pressar ventil hydrauliska cylindrar båda flänsarna i drivaxlar så att de kopplas ihop och över jämnt vridmoment.

Hur allt fungerar

Förstås kan man slå på differentialspärr med hjälp av mekaniska brytare vilket fanns i första personbilar med allhjulsdrift. Nu är allting enklare. Hydraulenheten fördelare trycket till omkopplare-ventiler för att effektivt kontrollera fordonets grepp oavsett väder och nederbörd. Trycket som den erhåller från servostyrning minskas till 30 bar och förses vanligen till ventiler som är redo att öppna tillförsel för hydraulvätska så fort ett av hjul börjar slirra. Tack vare ständig kontroll över ABS-givare, sensorer av gasspjälläge och bromspedalen kan styrenheten bestämma när differentialspärrning behövs. Pressningskraften vid spärrad differential beror inte på slitage av halvaxlarnas kopplingsskivor, så att friktionsmomentet inte förändras, liksom graden av differentialspärrning. Men överflödig slitage på skivorna påverkar spelrum mellan satellithjul i slutväxel och i fördelningsväxellåda. Naturligtvis kan spelrum regleras själv men ökning av det kan med tiden leda till knackar vilket förstörar själva differentialen. Därför måste man kolla tillstånd av omkopplare-ventiler regelbundet.

Köp reservdelar med rabatt

Moderna personbilar är ganska komplicerade och trots att de erbjuder en högre nivå av komfort behöver man kontrollera mer antal komponenter, eftersom det är naturligt att de sliter sig. Sådana är omkopplare-ventiler som reglerar hur differential fungerar under svåra väderförhållanden. Och därför är det värt att kolla om det finns tillräckligt med hydraulolja och om den har nödvändiga egenskaper. Därför vänd dig till 123bildelar.se om du behöver en ny ventil eller en hydraulolja. Vi har har också andra delar såsom brytare, hydraulledningar osv. Allt det där säljs till så skruvade priser att det blir självklart att vi har fördel.