Hoppa till innehåll Hoppa til navigering
Min bil
Förbättra

Köp Nav

2 resultat
Nav, Vevaxel
FEBI BILSTEIN
Nav, Vevaxel
10099
Monteringsställen:  Fram
969,23 skr
Varunr:  10005981

pris per enhet
Pris inkl. moms
Gratis frakt
Tillgänglig
Detaljer
Nav, Vevaxel
FEBI BILSTEIN
Nav, Vevaxel
18850
989,45 skr
Varunr:  10011769

pris per enhet
Pris inkl. moms
Gratis frakt
Tillgänglig
Detaljer
*rek.: rekommenderat pris

Vad håller hjul?

Hjulnav är en del som avsedd för montering på fordonshjulaxeln, eller hjulspindel om vi talar om främre hjul. Nav har hål för montering av bromsskiva/ bromstrumma och fordonshjul ovanpå alla dem. Alltså navet möjlligör rotation av bilens hjul, acceleration och bromsning av hela bilen, tack vare lager som kontaktar navet med axeltapp. Lager är i detta sammanhang ännu mer viktig del eftersom just det ansvarar för bilens styrbarhet och som följd säkerhet på vägen. Om vissa hjul är drivande så ansluts navet till drivaxlar som överför drivkraft till hjul.

Livslängd, underhåll och reparation

Nav hos moderna bilar, proppade med säkerhetssystem är helt stängda med hastighetssensorer och rullager där inne, därför underhålls sådana typer inte och de håller lika länge som hela bilen. Men äldre och enklare typer tas isär vid byte av hjullager som krävs att göra med tanke på hur mycket axiella och radiella krafter tar det på sig. Navet kan gå ur funktion med felaktigt hjulbyte eller vid reparation av upphängning, vanligen är det förstörelse av gängorna vid hjulåtdragning. I så fall upptäcks det omedelbart felet utan risk på trafiksäkerhet. Ibland förstörs tätning, vilket släpper ut smörjmedel ur navet och det sliter sig mer än vanligt, så att med tiden hör man ovanlig brus vid svängning och sedan slammer, vilket visar om ökad lagerluft. I alla fall om det inte är för sent så är det bra att byta hjullager om nav tillåter isärtagning. Annars får navet irrepabel skada som får byta bildelar tillsammans.

Byta billigt

Man leker inte med upphängningsdelar, eftersom det är de som svarar för säkerhet. Därför om du misstänkte något fel skjut inte upp det som kan göras idag. Tack vare 123bildelar.se så hittar man nav till både små personbilar och stora lastbilar, demonterbara eller fasta hjulnav. Genom att köpa hos oss sparar man rejält, eftersom priser inkl. moms hålls mindre än i andra butiker.