Hoppa till innehåll Hoppa til navigering

Köp Multifunktionsrelä

40 resultat
*rek.: rekommenderat pris

Styr över flera enheter

Om du tycker att varje elektrisk anordning i ditt fordon är försedd med var sitt enskilt relä som sitter i lådan med andra likadana reläer då misstar du dig. För att minska antalet anslutningsdelar, elkablar och förstås spara på plats i moderna fordon så förenas några elektriska kretsar just i ett multifunktionsrelä. Det oftast har samma funktion som ett vanligt relä, alltså öppna/stänga, eller växla, men består dock av två-tre elektromagnetiska omkopplare som sluter eller bryter sin krets oberoende. Små reläer delar alltså samma hus och samlas ihop enligt samma tillåten belastning och liknande effekt.

Vilka enheter sörjer multifunktionsrelä för?

Trots att multifunktionsrelä sparar verkligen utrymme i säkrings- eller relälåda, finns det vanligen 2-5 omkopplingsenheter som har flera funktioner. Dessa funktioner och uppsättning av berörda enheter skiljer sig beroende av bilmodell och kan förena elektriska anordningar som fungerar med liknande arbetsprinciper, eller helt olika, eller delvis liknande. Så ser multifunktionsrelä hos Mercedes i karossen W202 ut: dess relä sköter sig om bakrutevärmare, blinkers med varningslyktor, samt vindrutetorkare. Det förhåller sig så att de två sista kräver impulser för att fungera (växla), men vindrutetorkare får ändrade intervall, för att inte tala om bakrutevärmare som öppnar och stänger kretsen.

När något börjar krångla.

Fordonets elektriska system är kanske det mest äventyrliga bland alla huvudfordonskomponeter, när det gäller att leta efter fel. Många bilister av den gamla stammen är ännu inte vana vid att behandla problem med moderna elektriska prylar som bilar är proppade full med, men multifunktionsrelä är faktiskt inte så svårt att reparera. Beroende av bilmodell, studera vilka elanordningar krånglar och kolla deras säkringar först (speciellt när anordningar är ur funktion helt), sedan uppmärksamma multifunktionsreläer, som går det alltid att rensa och smörja med speciellt avsedda smörmedel. Om inget hjälper då släng det gamla reläet och montera ett nytt från 123bildelar.se, som kostar alltid mindre hos oss!