Hoppa till innehåll Hoppa til navigering
Min bil
Förbättra

Köp Mellanaxel

1 resultat
*rek.: rekommenderat pris

Ändamål

De flesta personbilar är framhjulsdrivna vilket erbjuder fina fördelar, när det frigör mer plats i kupe och bagageavdelning, så att inga kardanaxel med bakre drivaxlar finns där. I stället fördelar transmission kraft direkt åt varje hjul med hjälp av var sin drivaxel som förbinder främre hjul. Men vanligen pga. tvärplacerade motor får man två drivaxlar med ojämn längd, vilket betyder att den längre axel tvinner mer än kortare axel så att det tar längre tid för ena hjulet att börja rotera. Det kan leda till att bilen kan dra åt sidan. Därför monterar man mellanaxel vilket gör drivaxlar jämna i längden som undviker påverkan av onödig styrning framkallade av vridmoment.

Konstruktion och möjliga problem

Mellanaxel är axel som går ur transmisson och avsedd för att eliminera s.k. vridmomentstyrning. Det kommer rakt från differential och fäster med bultar till motorblocket. Den befinner sig i rör som har även stödlager för att hålla axeln och med en annan ända fäster sig mot drivaxel som ansluter till hjulnav med hjälp av drivknutar. Men med tiden när man byter drivknutarna som ofta säljs komplett med drivaxlar är det värt att kolla tillstånd av mellanaxel och anslutande spår på dess ända. Också kan utslitet lager börja glappa och avge knackning. I så fall är det bra att byta hela enheten.

Köp billigt

Det är alltid trist när transmissionsdelar går av, eftersom man behöver ta isär halva bilen för att komma åt. Men upptäcker man problem med mellanaxel så går det lättare att byta denna del. Enklare att göra det även med tanke lägre priser på enheten från 123bildelar.se. Där håller man oerhört skruvade priser på transmissionsdelar, så att man unnar sig bildel från reputerliga tillverkare och inte äventyrar med hållbarhet längre.