Hoppa till innehåll Hoppa til navigering

Köp Lyktor / Ljus

6 487 resultat
*rek.: rekommenderat pris

Lyser och belyser

Bilens belysning består av olika slags komponenter som fyller olika funktioner, och nu tar vi i betraktande nämligen lyktor. Till skillnad från strålkastare som monteras på bilens främre del för att belysa område med omfattande räckvidd långt före sig, har lyktorna ett annat uppdrag – genom att lysa i sina färger med konstant eller pulserande ljus att markera bilen vid dålig sikt över huvud taget, visa avsikt av bilförare för andra bilister och trafikanter, samt tillföra extra ljus utanför bilen för olika ändamål. Dessutom, när det gäller kupebelysning, så används ett antal lyktor med mekanisk eller automatisk påslagning nämligen för att belysa kupens olika områden.

Vilka lyktor finns det och hur de skiljer sig.

Eftersom bilen ska vara igenkänd på långt avstånd oavsett väderförhållanden för andra bilister bakom används ytterbelysning som placeras huvudsakligen på bilens bakre del, där komponenter lyser i rött. Huvudelement där är bakljus som brukar slås på tillsammans med varselljus eller halvljus och börjar markera bilen redan i skymningen eller dålig sikt. När ljuset blir starkare plötsligt, eller alternativt ser man att starkare lyktor tänds på bredvid, så är det bromsljus, vilket meddelar att bilen saktar in. Inte mindre viktiga är blinklyktor som med pulserande gul eller orange färg på en av sidor visar riktning vilken bilen tar. Om de blinkar på både sidor då betecknar varningsblinkers nödstopp. Bara backljus/ eller backstrålkastare har vit ljus, som aktiveras med påslagen backväxel och visar att bilen backar.

Problem med belysningskomponenter

Vare sig skyddade kupebelysning eller ytterbelysning kan vilken lykta som helst gå av eller bli förstörd pga. fysiska skador, som tyvärr är förknippade med traffikolyckor. Även om du är aktsam förare så du hjälplös mot att lampan brinner helt enkelt upp. Alltå om du letar efter delar till lyktor, hela enheter, glödlampor till dem, eller moderna LED-lampor, då vänd dig tveklöst till 123bildelar.se