Hoppa till innehåll Hoppa til navigering

Köp Leder

2 556 resultat
*rek.: rekommenderat pris

Kulformad fjädringsdel

Fordonets upphängning omfattar en rad komponenter som är grupperade rund hjulspindlar för att dämpa både vertikala och horisontala stötar men håller dock hjulen säkert mot karossen. I de punkter var tvärgående länkarmar binder (t.ex. på McPherson upphängning) hjälpram med axeltapp eller hjulspindel skall koppling vara rörlig och flexibel för att låta hjulet gå upp och ner i takt med vägens ojämnheter, men aldrig framåt och bakåt vid acceleration och bromsning. För detta ändamål passar led utmärkt, som bland bilister kallas kulled på riktigt, eftersom den innehåller en kula som möjliggör rörelser i alla axlar. Dessutom står spindelleden för att stå emot stora påfrestningar, som överförs från hjulet som hämnar i gropar, medan möjliggöra fri och tillförlitlig styrning.

Typer av led som monteras på fordon.

Vanligen används kulled just mellan främre länkarm, eller länkarmar och spindel, därför kallas leden i så fall spindelled, som hos flesta moderna bilar är inbyggd i länkarmen och därför byter man inte leden, utan länkarm. Själv led underhålls ej, som det var på äldre bilar, när man smörjade den, men moderna kulleder ska monteras riktigt och man bör välja endast kvalitativa enheter, för att undvika förtids slitage, när genom mikroskopiska hål tränger in vätska och smuts. Dessutom hotar en bristfällig led med trafikolycka i detta fall, eftersom små sprickor kan växa upp helt plötsligt när man minst förväntar det.

När man byter spindelleder

Pga. ständig belastning i synnerhet på dåliga vägar har led inte så stor brukbarhetstid och bör bytas inom viss period, vilken ofta händer tidigare än det är föreskrivet i instruktionsboken. I alla fall för att undvika olycka bör man regelbundet kolla fjädringsdelar. Undersökning kan visa fel på dammskyddsbälgen, som rivs sönder och släpper damm fritt inåt till känslig kula. Därför byt hela enhet och gör det billigare genom att handla en nödvändig spindelled på 123bildelar.se, där allting säljs till skruvade priser.