Hoppa till innehåll Hoppa til navigering
Min bil
Förbättra

Köp Länkarmar / Länkarmslager

11 502 resultat
*rek.: rekommenderat pris

Element av oberoende fjädring

Eftersom fordonets kaross är inte direkt fastskruven mot hjul och får dämpning av vägens ojämnheter tack vare hela systemet av hjulupphängning, så är det naturligt att fjädring omfattar en hel del rörliga delar som samverkar mellan sig. Viktigaste av sådana delar är länkarmar, som vanligen sitter i par på främre hjulupphänging och fungerar för att ge begränsad vertikal rörelse för hjul, vilka de håller på plats utan att låta dem rulla åt sidan. Beroende på bilens konstruktion delas länkarmar upp i antal fästpunkter och deras position gentemot körriktning, så har vi de längs- och tvärgående länkarmarna. Oftast tar de form av A-formad struktur (ofta kallas som triängulära länkarmarna) som fästs mot hjälpram i två punkter.

Vad ansvarar länkarmar för?

Upphängningslänkarmar har diverse uppgifter beroende av deras position i fordonet. Så kan länkarmen vara tvärgående, längsgående, övre eller nedre. Vanliga A-formade länkarmar verkar såväl i tvärrtiktning, i vilken de är monterade som i längsriktning, som det sker på McPherson upphängning. Övre länkarm på andra hjulupphängningar håller övre delen av hjulspindel utan att låta fastsatt hjul välta i sidled under körning. Längsgående länkarmar används ofta i multi-link bakhjulsupphängning, där de håller bakre fjäderben i samma position vid acceleration och bromsning, när de utsätts för krafter riktade i längsled.

Länkarmens livslängd och byte

I stort sett är länkarm opretentiös och beständig komponent, speciellt om den är tillverkad av stål. Stållänkarmar, i motsats till legerade är lämpliga för användning några gånger – man bara byter spindelled och bussningar (om det går att byta dem). Oftare behöver man dock byta hela länkarmarna tillsammans med kulleder och bussningar, pga. att de är inbyggda och kan ej användas upprepade gånger. Därför väljer man betydligt lättare länkarmar eller bärarmar av legerat stål, som har nästan samma livslängd som berörda delar, men tack vare lätthet av ofjädrade delar påverkar positivt väghållning. Vid normala driftsförhållande bör länkarmarna bytas enligt instruktionsbokens intervall. Köp fjädringsdel på 123bildelar.se