Hoppa till innehåll Hoppa til navigering
Min bil
Förbättra

Köp Kraftuttagsaxel

1 resultat
Tätningsring
ELRING
Tätningsring
451.120
259,44 skr
Varunr:  10166080

pris per enhet
Pris inkl. moms
plus frakt
I LAGER
Detaljer
*rek.: rekommenderat pris

Utveckling av system för kraftöverföring 

Att överföra kraft till bogserat redskap var alltid aktuellt för jordbruksmaskiner, där man ville öka produktivitet, så fort de fick första motorerna i traktorer. Man ville unvika montera tilläggsmotor på slåttermaskiner, eller rotorhavar och i stället leda kraften dit genom någon drivlina. Första tester nådde ingen framgång med kraftövering genom kedjan mellan släpvagnens hjul och redskapet på den, för bakre hjul slirade pga. resistans vid drift och släpvagn fick ingen kraft vid stopp. Därför inventerade man kraftöverföringsaxel för att överföra kraft i form av rotation, vilken anslutades till kraftuttag – ända av utgående axel från växellåda eller motor, som kunde lätt frikopplas och kopplas igen.

Till vilka syften tillämpar man kraftuttag?

Nu används kraftuttag inte bara i jordbruket på traktorer utan också på speciella lastbilar, s.k. entreprenadsmaskiner för att driva tillbyggnadsutrusning på betongblandare eller hydraulpump som driver lyftkranar, också hos militärfordon, där vinschen får driftkraft via mellanaxel direkt från växellådan. Själva anslutningen mellan utgående axel och ingående sker vanligen genom ett bomförband, där axlarnas ändar är räfflade på utsidan och insidan, som tillåter enkel koppling och frigöring. På mer avancerade maskiner utnyttjar man torrlamellkoppling, som tillåter anslutning med knapptrycket från förarhytt.

Säkerhet vid arbete och reservdelar

De flesta mellanaxlar som anslutade till kraftuttag för att driva påbyggnadsutrustning på själva fordon är bra skyddade där anslutningen sker via koppling. Kraftöverföringsaxel mellan traktor och släpvagn låg alltid öppen så att insnärjningar av kläder var ofta förekommande och det orsakade dödsfall. Nu erbjuder man bara plastkyddade anordningar till detta ändamål och det är därför livsviktigt att undersöka skyddkapsel angående skador. Dessa delar kan kräva ofördröjligen ersättning och kraftuttag som nöts är inte uteslutet, därför vid reparation ska endast originella reservdelar användas, som finns gott om 123bildelar.se. Riskera inte med sitt liv, köp endast förstklassiga reservdelar!