Hoppa till innehåll Hoppa til navigering

Köp Kolvar

325 resultat
*rek.: rekommenderat pris

Oersättlig motordel

Kolven är den rörliga del som förlytter sig ner under påverkan av gaser i förbrännignsrummet och går upp och pressar ut förbrända rester. Just tack vare upp- och ner rörelser överför kolvar sitt tryck till vevaxel och på så sätt födds vridmoment som driver hela bilen. Kolvarna är utsatta för avsevärda mekaniska och termiska belastningar under motordrift som kan endast hållbara aluminiumlegeringar härda ut, men tidigare använde man gjutjärn. Kolvhuvudet får egen form med tanke på motorkonstruktion, dvs. var tändstift, insprutningsmunstycken, insugnings- och avgasventiler är placerade. Bensinmotor brukar ha platt kolv med separat förbränningskammare, men dieselmotorn har den inne i kolvhuvudet. Kolvhuvudet är försedd i sin tur med speciella spår för att hålla kolvringar. Dessa ringar är av två typer – skrapringar som avlägsnar överskott av motorolja på cylinderväggar och kompressionsringar som inte tillåter gaserna att bryta igenom in i motorns vevhus. En god tätning är extremt viktigt för den normala driften av förbränningsmotorn.

När motordelar behöver bytas

Behovet av reparation för kolvarna är förbunden med en ökning i spelen mellan de och cylindrar, slitage av kolvringsspår som leder till ökad genombrott av avgaser, och kolvarnas knackning. På grund av förslitning av kolvar registrerar man minskad kompression och som följd motoreffekten, vilket leder till ökad förbrukning av motorolja och även bränsle. Dessutom lider också motorns miljöklass eftersom bildas sot. Oftast fastställs plasten för kolvens slitage i ändarna av kolvringspår, speciellt i det övre spåret. Reparation av kolvar - en mödosam och specifik process som kräver högutbildad personal och oftast är det enklare och även billigare att byta ut antingen ringsats eller köpa kompletta enheter.

Online butikens fördelar

Även motorrenovering kan kosta dig lite billigare än du tror om du köper kolvar i 123bildelar.se. Här kan man hundraprocentigt beställa motordelar av originell kvalitet till lockande priser. Bara välj varan du sökte, lägg den i kundvagnen och betala via vårt säkert system och få motordel hemma hos dig inom kort.