Hoppa till innehåll Hoppa til navigering

Köp Kördynamikreglering

3 931 resultat
*rek.: rekommenderat pris

Kortare bromssträcka

Hur fordonets bromssystemet än är utvecklat och säkert med t.ex. bromskraftsregulator som fördelar bromskraften mellan bakre och främre hjul är den ibland hjälplös, när hård bromsning sker, vilket är i stånd att låsa hjul. Hjulen som blir låsta pga. för kraftig inbromsning tappar kontakt med vägytan för ett tag, men det är tillräckligt för att låta bilen rusa fram utan att sakta tills hjulen återfår kontakt och fortsätter bromsa. Det leder till förökad bromssträcka och förhindrar styrning. Dessa problem bekämpar kördynamikreglering som består av enbart ABS-system, eller kompletteras med ESP, som förhindrar att hjulen låser sig och bilen bilen får sladd.

Funktion av kördynamikreglering

Antiblockeringssystem som är ett måste hos alla moderna bilar, lastbilar och även motorcyklar är en huvuddel av kördynamikreglering. Som varje elektroniskt system omfattar ABS styrenhet, vilken får signaler från en sensorring vilken är installerad på varje hjul om deras rotationshastighet och jämför dem. Upptäcker enheten hastighetsskillnad mellan hjul, alltså om något hjul kör långsammare, så sätts i gång magnetstyrda ventilerna hos hydraulikenhet, vilka minskar bromstrycket på nämnda hjulet. Det fortsätter snurra då utan att tappa kontakt med vägytan, men igen kan bromsas till att det låser sig, så att processen återupprepas flera gånger, vilket känns som karakteristik darrning på pedalen. Kördynamikreglering i form av ESP-system arbetar med ABS och mätar rattens svängningar i förhållande till hjulets riktning för att motverka bilens glidning.

Problem med ABS och nödvändiga reservdelar

Eftersom sensorring är kopplade till hjul, så får den all smuts på sig, så att bilen bör tvättas regelbundet för inte leka med funktion av kördynamikreglering. I alla fall kan dessa sensorringar kräva byte, eftersom korrosion förstör dem någon gång. Sensorer, som läser av hastighetsvärde kan också trilskas och behöver i så fall service eller byte. Nödvändiga komponter kan man dygnet runt välja och beställa på 123bildelar.se.