Hoppa till innehåll Hoppa til navigering

Köp Hjulhus

153 resultat
*rek.: rekommenderat pris

Från stänkskydd till design element

De första hjuljus började dyka upp när vägarna var fyllda av hästdragna vagnar. För att skydda vagnarna mot smuts och stenar, började hjulen täckas med böjda plattor i trä eller metall, vilket levde kvar tills första bil dök upp. Sedan 1920 och upp til 1970-talen kunde man följa hur uppskjutande stänkskärmar har integrerats in i karossens oersättliga element. Skärmar - en karossens del med ett valv omkring hjulet. Som regel fästs stänkskärm mot karossen och fordonets stötfångare med metall eller plastfästelement (muttrar, bultar). Trots att deras främsta uppgift är att skydda bilen och dess passagerare från smuts och stenar som flyger från hjulen vid körning, utformas de nu så för att förbättra fordonets aerodynamik, vilka får mest strömlinjeformad skepnad. Det gynnar förstås mindre bränsleförbrukning och ljudnivåer.

Konstruktion hos modern bil

Hjulhus tillverkas nu både av metall och plast. Med tanke på att i många länder finns det en regel som fastställer behovet av att helt täcka den övre delen av bilens hjul försöker biltillverkare att skapa en sådan varv vilket som sköld skyddar karossen mot mekaniska skador. Också som tillbehör monterar man innerskärm som skyddar hjulhusen och skärmkanter från rost och tillåter även sänka buller. När det gäller stänkskärmar för prestandamässiga bilar som får de öppningar för att mötande luft kunde passera till bromskivor och kunna kyla ner dem. Men idag hjälper det inte mycket och används hellre som designelement.

Alltid tillgängliga bildelar

Om man letar hastigt efter en ersättning till ett tillbucklat hjulhus så är det värt att vända sig till 123bildelar.se som har brett urval av stänkskärmar till de flesta bilmodeller även dessa som länge tillverkas inte. Som om du känner dig bedrövad, bara hitta en lämplig karosselement hos oss och beställ till mycket gynnsamt pris som även inkluderar moms och leverans. Köp också sidoväggar för att ännu mer förbättra skydd mot slask och stenskott.