Hoppa till innehåll Hoppa til navigering

Köp Glödstift

699 resultat
Glödstift
BOSCH
Glödstift
15, GLP015
0 250 201 027
99,66 skr
Varunr:  10540872

pris per enhet
Pris inkl. moms
plus frakt
I LAGER
Detaljer
*rek.: rekommenderat pris

Vad är glödstift?

När det gäller dieselmotorer så sker tändningen på ett särskilt sätt. Med hjälp av den värme som uppstår av ett högt kompressionstryck så sker tändningen spontant. Bränslet antänder direkt när det förs in i cylindern. Trots det kan det inträffa att bränslet inte antänds på grund av att temperaturen är får låg. En anledning kan exempelvis vara att startmotorn inte driver motorn snabbt nog, vilket leder till att luft läcker förbi kolvringarna. För att göra det enklare att genomföra kallstarter använder man glödstift. Glödstiften är monterade i förbränningsrummet eller i förkammaren. Glödstiften värms upp till ca 1000 grader celsius, de stängs per automatik av efter ca 2 sekunder. Längst ut på stiftet finns en del som brukar vara tillverkad av platina eller iridium och som står emot både rost och värme. Riktigt moderna stift kan "efter-glöda" för att på det sättet hjälpa motorn att hålla rätt temperatur under färd. Moderna dieselmotorer är ofta utrustade med partikelfilter. När partikelfiltren rengörs glöder glödstiftet för att minska utsläpp av miljöfarliga partiklar.

Att byta glödstift

Glödstift används inte bara i dieselmotorer utan även i andra mindre motorer som drivs av metanol. Dessa motorer brukar användas till radiostyrda fordon. Ska du byta stift? Då gäller det att först se till att gängan är helt rengjord. Glödstiftet ska gängas in för hand. Efter det ska glödstiftet dras åt. Vissa stift, exempelvis de tillverkade av keramik, är känsliga och ska hanteras försiktigt. Om man behandlar det på ett felaktigt sätt så kan det skadas och bli omöjligt att använda. Ta alltid hjälp av en professionell bilmekaniker om du känner dig osäker på hur du ska gå tillväga med att byta stift. Det är oerhört viktigt att det sker på ett korrekt sätt för att inte motorn ska ta skada.

Köp nya glödstift

Glödstiften finns huvudsakligen i två varianter: de som är tillverkade i helt i metall och de som har en värmespiral i keramiskt material. Glödstiften i metall har en värmespiral som hettas upp när den får ström. Den blir oerhört varmt och tack vare en reglerspiral så överhettas den inte. Kortslutning undviks tack vare att den är innesluten i magnesiumoxid som isolerar spiralen. Denna magnesiumoxid skyddas också glödstiftet mot stötar som annars skulle kunna skada glödspiralen. Glödstiften som är tillverkade i keramik blir oftast varmare snabbare och kan efter-glöda. Du är varmt välkommen till 123bildelar.se med din beställning. Vi erbjuder dig snabba leveranser, en trevlig kundtjänst och låga priser.