Hoppa till innehåll Hoppa til navigering

Köp Fjädring

12 056 resultat
*rek.: rekommenderat pris

Tidstestad fjädringssystem

Det har alltid varit aktuellt för förare och passagerare att kräva bekvämlighet från bilen och bland de huvudkrav som ställdes på fjädring har varit förmågan att uppta stötar från vägarnas ojämnheter, som uppnås med hjälp av fjädrar som uppslukar och lagrar energi. Förutom färdkomfort som passagerare vill ha inne i bilen, ska förarens önskan efter stabilitet och kontroll över bilen också tas hänsyn till. Därför vare sig skruvfjäder eller bladfjäder så arbetar det gemensamt med stötdämpare, vilken begränsar och bromsar skarpa och plötsliga rörelser av det och på så sätt åker fordonet relativt stadigt och inte gungar.

Typer av fjädrar

Under hela fordonsindustrin har man använt olika sätt att få bilen fjädras. Enklaste lösningen som flyttade från kärror och vagnar var bladfjädrar som hållit ihop en rad metallblad, vilka uppslukade stötar utmärkt, men överförde småstötar direkt till karossen, fastän de anses vara mest uthärdliga, bl.a. de tålar hög belastning. En annan lösning som tillämpas hos flesta moderna personbilar är skruvfjädrar, som tillverkas av en metalltråd, vilken lindas omkring cylinder. Det finns också sådana fjädrar med ej konstant tråddiameter, som kan bättre uppsluka stötar vid både normal belastning, när tunna tråden verkar och större nedböjningar, när tjocka tråden tar itu.

Problem med fjädring?

Oftast uppstår det ingen krångel med fjädrar eftersom deras kontruktion är enklast, men om tillverkare har sparat på material och använt svagare tråd, då har de myckelt liten livslängd. Också missuppfattas det att fordonets ålder kan påverka komponenetens funktionstid, och sänkande karossnivå händer endast pga. bristande kvalitet och dessutom sådana fjädrar kan brista med tiden. Det är inte värt att återuppliva fjädring genom att insätta insatser, vars montering bara avtar din tid och inom några månader ska samma skruvfjädrar visst böja sig igen. Därför vänd dig till webbutiken 123bildelar.se som förstår sig bra på bilupphängning och säljer bara originella reservdelar från reputerliga tillverkare.