Hoppa till innehåll Hoppa til navigering

Köp Fjäderbensfästen / -lager

4 070 resultat
*rek.: rekommenderat pris

Ett lager som tålar hög belastning

Fjädringskomponenter på modern bil omfattar en rad olika delar - fjädrar, stötdämpare, länkarmar och fästen, lager, m.m.. Var och en av dem har sitt syfte, men endast delar i gott skick skapar förutsättningar för säker färd på fordonet. Vid rejält slitage alstrar de ovidkommande ljud - knackning, gnissel, osv. Ett av dessa element som direkt påverkar bilens understyrning är fjäderbenslager som en del av främre bakvagn på fordon med McPherson upphängning. Fjäderbenet består av skruvfjäder och inbyggd stötdämpare som båda är fastsatta genom deras högra ändar mot stötdämparfäste, som i sin tur monteras till innerflygerna på karossen. Just där placeras stödlager som är rullager efter sin konstruktion som binder rörligt fjäderben (som styrs av styrarmar vid svängninng) med karossen. Därför är lagret avsett för att vara stöd till fjädringselement och tåla axiella belastningar.

Hur man kollar fjäderbenslager

Framvagn med fjäderben McPherson anses vara ganska enkel, men här är det viktigt att inte försumma åtgärda problem som kan växa upp till allvarligare fel. Eftersom fjäderbenslager upplever betydande påfrestningar, skall man bevara det i funktionsdugligt skick. Ett tecken på felaktigt stödlager är knackande som uppstår när man vrider på ratten eller vid påkörning av någon väghinder. Även om det inte händer är det värt att kolla fjäderbenslager efter 2.000 mil eller senare, beroende av fordonsmodell. För att kontrollera det ska man ta tag i stötdämparfäste och gunga bilen lite. Om knackande hörs då är det dags att byta det.

Varför skall lagret bytas och var köps det?

Ett slitet fjäderbenslager utöver sitt efterhängsna knackande leder till störningar i hjulinställningar, som påverkar trafiksäkerhet direkt och leder till slitage av hela fjäderbenet. Förare som envist inte vill höra knackande och kolla funktionsduglighet på fjäderbensstödlager under viss tid blir vittne till att fjäderben gör hål i motorhuven. Undvik denna skräckscenario genom att byta delen i tid, som köps till rabatterat pris på 123bildelar.se