Hoppa till innehåll Hoppa til navigering
Min bil
Förbättra

Köp Däcktryck / Kontrollsystem

152 resultat
*rek.: rekommenderat pris

Gör arbetet i stället för dig

Moderna bilar är så avancerade och proppade med teknik, vilket gör det möjligt att utan något bekymmer komma till bilen på parkeringsplats, sätta sig dit, starta motor och bara köra iväg. Hundratals olika system tar hand om ditt lugn och du bör uppskatta det högt, eftersom för några tiotals år sedan blev man tvungen att kolla varje grej på bilen innan man gav sig ut. Man kollade däcktryck på hjul och det tog tid, som man kunde ägna åt sömn i stället. Nu håller däcktrycksövervakning ett öga på det och viktigt är att förare underrättas om otillräckligt tryck, när denne sitter bakom ratten, så att det är onödigt att komma ut om det regnar.

Typer av däcktrycksövervakning

Första system var enkla och krävde nästan inga ytterligare komponenter som kunde registrera lågt lufttryck. Många undrar hur systemet vet att trycket understiger rekommenderade tröskeln. Man använde först hjulhastighetsgivare för ABS-system, som redan skickade varvtalsutslag till ABS-kontrollenhet. Här delade låsningsfria bromssystemet uppgifter med däcktrycksövervakning. Om något hjul snurrade konstant snabbare än andra, då ansåg systemet att hjulets omkrets minskats, i så fall tändes varninglampan på instrumentpanelen. En annan typ dök upp betydligt senare, när det blev viktigt att få exakta värden för lufttrycket, dessutom på stående bil. Det använder helt enkelt trycksensorer som sitter på fälgar på var sin ventil.

Problem med däcktryckskontroll

Ofta börjar systemet larma, när bildäck är ojämnt slitna, eller när man använder smalare eller bredare däck. Fel åtgärdas simpelt genom att nollstalla däcktrycksövervakning med knappen. Modernare typ med trycksensorer kräver specialla verktyg för att likställa systemet, som finns på verkstäder. Därför kan man ha extra krångel när man byter till vinterdäck och omvänt, för att inte tala om känslighet av dessa sensorer. Dessutom töms batterier på sensorer och det betyder att de ska bytas. För att minska utgifter på det vänd dig till 123bildelar.se som hjälper att spara!