Alla förbränningsmotorer behöver tre saker för att drivas - luft, bränsle och gnista. Bränslesystem är avgörande för att lagra och tillföra bränsle till motorn, som används i form av bränsleblandning med luften. Jämför det med människokroppens kärlsystem, som består av hjärta (bränslepump), vener (bränsleledningar) och njurar (filter). Ett fel i någon av dessa komponenter i bränslesystemet har samma förödande effekter som i kroppen. Men det finns en viktig bildel som alla motorer indelades efter och som ansvarar för luft-/bränsleblandning, eftersom motor inte kan fungera endast på bensin. Det är insprutningssystem i moderna bensin- och dieselmotorer, eller förgasare i gamla ottomotorer.
Allt börjar på bensinstation som förvarar och säljer dig bränsle, vilken efter tankning samlas i bilens tank, varifrån den pumpas upp av bränslepump till insprutningssystemet genom bränsleledningar och bränslefilter som rengör den. Bränsleblandning sker just efteråt och hur det löper påverkar direkt motorns effekt, bränsleförbrukning och utsläpp. Bränsle och luft i bensinmotorer brukar blandas i en enskild anordning – förgasare eller insugsgrenrör vid insprutningssystem, där luften mäts och bränsle tillförs i rätt proportion, som tillhandahåller rätt luft-/bränsleblandningen. Diesel- och en del av bensinmotorer är utrustade med direkt insprutning, där blandningen sker i cylindrar tack vare insprutare som ger bränsle direkt dit. Viktigt för bränsleblandning är att luften mäts rätt som garanteras av luftmassemätare och blandas, som i moderna bilar hanteras av styrenhet vilken reglerar bränsleblandningen enligt uppgifter från sensorer monterade i motorutrymme.
Att det uppstår något fel i systemet kan bero endast på två saker. Igentäppt bränslefilter, som tillför den otillräckligt rengjorda bränslen, vilket förstör insprutare och fel i elektiska sensorer. Därför är det billigt att underhålla systemet, eftersom filter kostar ingenting och elsystem testas på verkstad. Att köpa nödvändiga bildelar kan du lätt och snabbt hos 123bildelar.se.