Hoppa till innehåll Hoppa til navigering
Min bil
Förbättra

Köp Motorolja

347 resultat
*rek.: rekommenderat pris

Varför är smörjning så viktig för motor? 

Att byta motorolja på en bil verkar vara onödigt och obetydlig för de flesta människor. Även om det är en relativt enkel och billig uppgift, försummar man göra det regelbundet. Tänk bara att utan att motor får ordentlig smörjning och oljekylning skulle den gå bara några sekunder och sedan lägga av, eftersom kolvarna skulla fastna i cylindrarna. Det vore därför vara rena vansinnet att frånta bilolja från motor helt, men det ovanstånde exemplet visar tydligt vad händer vid läckage från gamla tätningar. Pga. att motorn är den dyraste bildelen, ska man också lägga märke till oljetyp och dess viskositet.

Stort sortiment av motorolja, men vilken passar bättre?

För att köpa den rätta oljan bör man först ta en titt i bruksanvisningen, där det står två, tre alternativ med olika viskositetstal. Detta värde avser användning vid diverse temperaturer – lågt ”W-tal” lovar bra förmåga att motorolja bli tunnare vid kallstart, vilket gör att den når alla avlägsna motordelar inom kortare tid, och det åstadkommer mindre resistans, så att man sparar bränsle. Siffran efter bindestreck måste vara högre (inte minst än 25-30) om det förutsätts att använda bilen på sommar, när oljans högre viskositet ska uppväga naturliga egenskaper att förtunnas vid mycket värme. För tunn motorolja tappar sina smörjande egenskaper och det gör att motorn håller inte länge. Oljetyp omfattar helsyntetisk, delsyntetisk eller mineralolja. Hel- och delsyntetiska oljor passar till motorer med hög prestanda, för tunga fordon och ska bytas oftare, än lågkvalitativ och billig mineralolja.

Byte av bilolja

Motorolja har en viktig funktion som får den byta ofta – det är rengöringsegenskaper och med tiden täppar den oljefilter, som ska bytas tillsammans med motoroljan med jämna intervall. Köp oljefilter och oljan bara från välrenommerade tillverkare, och 123bildelar.se kan skryta med dessa varor till förmånligt pris.