Hoppa till innehåll Hoppa til navigering

Köp Fett

6 resultat
*rek.: rekommenderat pris

Smörja eller inte smörja bilen?

En bil har en hel del av mindre beståndsdelar, som utsätts vanligen för friktion, och om det är enklare att smörja stora anordningar, såsom motorer, växellådor, genom att bara hälla bort spillolja och fylla på den nya, så det går inte lika enkelt med små och avlägsna mekanismer. Framförallt är det lager, kugghjul och kedjor, som är i behov av riklig smörjning, men nu har alla de tillräckligt med smörjmedel som varar till deras byte. Moderna bilar slipper faktiskt smörjas varje 2000 km jämfört med fordon på 1960-talet. Normalt köper man smörjmedel om man brukar reparera själv, fastän många delar är redan försedda med smörjfett.

Smörjmedel som faller din bil i smaken.

Nu tillverkar man smörjmedel i olika form och för olika ändamål. Ett måste i bagageutrymme är universalspray, dvs. en smörjolja som tar bort rost och rengör smutsen, t.ex. från dragdrok och kabelanslutningar. Den har faktiskt liten smörjningseffekt och därför bör det ej användas för dörrlås, som kräver riktig låsolja som ska inte rinna bort därifrån på vinter. För att förmjuka tätningslisterna på dörrar hittar man på hyllan gummifett som inte klibbig och sköter om gummidelar, så att dörrar och luckor stängas tystare. Vid utförande av renoveringsarbeten eller reparation av bromsar, metallkopplingar, där rost kan uppstå, använder man smörjfett, t.ex. kopparfett för ståldelar och aluminiumfett för delar, tillverkade av aluminium.

Att välja rätt vara

Om du använder rätt produkt från början, så ska det vara tydligt, eftersom du får optimal friktion, vilket minskar energiförluster och slitage, vilket i sin tur resulterar i sänkta utgifter. För att fylla hyllan i din garage med nödvändiga smorjmedel, så passa på att välja dem, när du köper reservdelar hos 123bildelar.se. Då blir det en riktig investering i din bil!