Hoppa till innehåll Hoppa til navigering

Köp Bromsvätska

10 resultat
*rek.: rekommenderat pris

Vad för en vätska används i bromssystemet?

Fordonsbromsar måste uppfylla många krav och viktigaste av dem är att åstadkomma samma trycket samtidigt på alla bromsbelägg för att stanna bilen även på brant nedförbacke utan några ansträngningar. Därför överförs trycket från bromspedal till huvudcylindern som tillför bromsvätska genom bromsrör till de bromsok för att pressa samman bromsbelägg. Vätska som är nästan okomprimerad substans skulle passa bra för att överföra kraft till bromsar, om den inte kokade. I stället har man utvecklat bromsvätskor som har högre kokpunkt – glykolbaserade bromsvätskor, vilka är de vanligaste och används i 99% av motorfordon och silikonbaserade bromsvätskor, som förekommer hos några tillverkare eller används vid extrema temperaturer. Alla de klassades enligt DOT (Department of Transport coding) med siffrorna 3,4 eller 5 som motsvarar generation.

Typer av glykolbaserade bromsvätska

Glykolbaserade vätskor är standard lösning än idag och de är lösliga i vatten, så att vattenhalt ökas i bromsvätska med tiden och koktemperatur sjunker till farlig nivå som följd. Därför bör man byta bromsvätskan varje 5 år mot samma. DOT 3 påträffas hos amerikanska bilar nu och har nedre kokpunkt än fjärde generationen. Den sisnämnde är ett måste på flesta europeiska bilar och kan skryta med 230 grader koktemperatur och anses vara bromsvätska med högre prestanda men den utsätter agressivare vanliga tätningar. Därför avrådes det att använda den med ett system som är anpassat till föregående generation av bromsvätskan. För att inte förväxla bromsvätskor och inte förstöra tätningar hos slavcylinder, titta på bromsvätskebehållaren eller slå upp i bruksanvisningen.

Underhåll av bromsvätskan och dess byte

Ju mer vatten finns i bromssystemet, desto högre risk att bromsarna kokar på långt nedförsbacke med allvarliga konsekvenser. Därför låt inte bromsvätska åldras och köp den i täta flaskor, så att fukt inte sugs in dit. 123bildelar.se har dessa flaskor och tätningar för dig.